sindra.net - sindra betyder ursprungligen sprida gnistor och ska åskådliggöra de glödspån som faller när man t ex smider järn
Om du inte ser någon meny till vänster klicka här.

Uppländsk Sluring.

Begreppet Sluring dyker ofta upp i våra äldre uppländska matvanor. Ordet finns även i andra delar av landet och kan stå för olika typer av maträtter. Den Uppländska Sluringen är en rätt bestående av korngryn, rotsaker, salt och vätska. Sluringen har gamla anor och har gått från fastare form till soppa. Till Sluringen åt man stekt fläsk eller fläskflott om det fanns att tillgå.

Receptet nedan är upptecknat hos torparen Björkman i Skuttunge socken 1901.

Sluring
6 personer

Ben af kokt eller stekt kött.
4 morötter
1 kolrot
8 potatisar
1 kkp korngryn
1 msk salt
1 msk hvetemjöl
1 kkp mjölk
1 ½ stop vatten (=2 liter)

Beredning
Benen krossas och sätts på i kallt vatten. De får koka tills spadet kännes kraftigt då det frånsilas. Rötterna och potatisen ansas och kokas för sig i särskilt kärl. Då de äro färdiga iläggas de i soppan jämte korngrynen. Soppan afredes med hvetemjölet utrördt i mjölken. Den får sedan ett uppkok och är så färdig att servera.

Källa: J A Lundell: Uppsatser från fackskolan. ULMA.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Äldre Sluring
4 personer.

2 dl korngryn
1 l vatten
salt
5-6 dl mjölk
3-4 morötter
1 kålrot
1 palsternacka
persilja

Beredning
Koka korngrynen i vatten och salt tills de är halvfärdiga. Slå eventuellt bort kvarblivet vatten. Tillsätt mjölken och skurna rotsakerna och koka tills det hela tjocknat och liknar en gröt. Klipp persilja över. Serveras med stekt fläsk eller fläskflott.

Källa: Upptecknat på Upplandsmuseets Friluftsmuseum, Disagården i Gamla Uppsala.

Copyright © sindra.net 2006-2007