sindra.net - sindra betyder ursprungligen sprida gnistor och ska åskådliggöra de glödspån som faller när man t ex smider järn

Katten Missan

Året är 1964 och till familjen kommer en liten kattunge av obestämt ursprung, men det syns att det finns siames i henne. Hon får namnet Missan och är Mariannes katt. Missan är svart med en vit prick på bröstet som får formen av ett hjärta när man smeker över den.

Favoritlekar

Som alla andra kattungar tycker Missan mycket om att leka. Allra roligast är att apportera. Någon i familjen kastar ett strumpeband som hon hämtar för att lägga vid fötterna och vänta på att få hämta igen. På kul gömmer Mariannes mamma Maj-Britt strumpebandet bakom böckerna högst upp i bokhyllan för att se hur Missan ska bete sig. Missan är i ett annat rum just då. Hon kommer in till Maj-Britt som säger åt henne att leta efter strumpebandet. Jo, minsann, hon klättrar upp för hyllorna och tar ner det igen till Maj-Britts stora förvåning!


Marianne har en fin docksäng till sin docka. Hon klär på dockan och lägger den i sängen. Missan sitter bredvid och följer med i vad Marianne har för sig. När Marianne lagt dockan i sängen hoppar Missan upp i den, föser avundsjukt undan dockan och kryper själv ner under täcket i docksängen. Hon tycker att Marianne ska leka med henne istället för dockan!

En dag får Marianne till sin stora glädje en alldeles riktig barnvagn, en liggvagn, av sin moster. Hon tar dockan och sitter och klär på den när Missan kommer och tittar på. Efter en stund kryper Missan emellan Marianne och dockan och puttar ner den på golvet. Marianne tar dockan igen för att fortsätta klä den men Missan puttar bort den igen. Då klär Marianne på Missan mössan och tröjan istället. Sedan tar hon katten och bäddar ner den i barnvagnen och går ut på promenad. Missan ligger nöjd kvar i vagnen. På promenaden möter Marianne en dam som börjar prata med henne och frågar om hon får titta på bebisen. Ja svarar Marianne och stannar. Damen tittar i vagnen och får ett mycket förvånat uttryck i ansiktet när hon får se att det är en katt som ligger där!

Morgonritualen

Missan och Mariannes pappa Harry har sin egen morgonritual. När Harry står och rakar sig på morgonen vill Missan ut. Hon börjar med ett försiktigt jam som stiger och stiger i styrka. Hon kan verkligen jama högt! Då väser Harry "Tig katt" och Missan tystnar. Harry vill inte att den övriga familjen ska bli väckt och han tycker att hon kan vänta tills han är färdig att åka till jobbet. Men det tycker inte Missan som väntar en stund och sedan börjar om igen med ett försiktigt jam som stiger och stiger i styrka tills nästa "Tig katt" kommer. Så håller de på tills Harry ger upp och går ner och släpper ut katten.

Toalettbestyr

En pigg och vaken katt vill förståss lära sig en massa saker. Missan följer med in på toaletten och ser hur vi gör våra behov. Jasså, ser hon ut att tänka, är det så man gör. En dag hörs ett väldigt liv från toaletten och Maj-Britt skyndar dit och hittar Missan plaskande i toalettstolen. Katten har försökt göra som vi men ramlat i! När inte det fungerar som hon vill så kommer hon på ett annat sätt. Hon hittar ett lämpligare hål i handfatet som hon använder som toalett. När hon är färdig sätter hon igång och jamar och jamar tills någon kommer och spolar åt henne, för det har hon sett av vi gör. När hon behöver göra grövre saker går hon in på toaletten och jamar tills vi kommer och lägger papper i handfatet. När hon är färdig jamar hon igen för att vi ska komma och spola ner pappret med innehåll i toaletten medan hon noga ser efter så vi inte slarvar. När det är färdigt går hon nöjd därifrån.

Pälsvård

Missan är en ovanlig katt på flera sätt. Hon kommer ofta hem smutsig av bland annat olja från bilar. Då måste hon givetvis bada, vilket hon älskar! Vi misstänker att hon smutsar ner sig med flit för att få bada... Hon hoppar själv upp i handfatet och står och väntar medan hon blir schamponerad och duschad efter alla konstens regler och sen är det ju så mysigt att bli invirad i en mjuk och skön handduk!

Till minne av katten Missan av Marianne Gille.

Till CatStuff, all kattgrafik du behöver.
 
© 2000-2005 Marianne Gille Till Familjesidan