sindra.net - sindra betyder ursprungligen sprida gnistor och ska åskådliggöra de glödspån som faller när man t ex smider järn

Harrys och Maj-Britts kärlekssaga

Harry och Maj-Britt hyr var sitt rum av Maj-Britts kusin på Sysslomansgatan i Uppsala för 50 kr i månaden. Där bor de vägg i vägg med varandra. Maj-Britt funderar länge på hur hon ska få kontakt med den stilige mannen på andra sidan väggen. Till slut kom hon på ett sätt som är värt att pröva...

En dag sitter Harry och lyssnar på idrott i radion, vilket Maj-Britt hör in till sig. Nu kom tillfället hon väntat på! Hon går till kaffekokaren i sitt rum och rör på kaffekokarens sladd i väggkontakten. Det påverkar Harrys radio med knasterstörningar så att han inte hör någonting av sändningen. Han blir irriterad och skruvar på radions knappar för att hitta en bättre mottagning. Efter flera misslyckade försök går Harry över till Maj-Britt och frågar om hon har samma problem med sin radio. Det har hon givetvis inte och visst är han välkommen in för att lyssna färdigt på idrotten hos henne! Kärlekssagan har börjat…

Det är påskafton 1949 och en strålande vacker dag. Bröllopsklockorna ringer i Uppsala Domkyrka för de lyckliga tu. Samma år flyttar paret till Öfvre Karlsborg i Uppsala. Här bor de i en omodern 1:a med kök och hyran är 29 kr i månaden. Matkostnaden för en månad brukar stanna på 130 kr. Maten skrivs upp hos handlaren och betalas en gång i månaden. Det är bara betrodda kunder som får göra så. Om de har fest en månad ökar matkostnaden till 150 kr den månaden. Under tiden de bor här får de två söner och Maj-Britt blir hemmafru.

När yngste sonen är 7 månader (i juli 1952) flyttar familjen till en modern 2:a i stadsdelen Salabacke i Uppsala. Vännerna tycker att de flyttar ut på rena bonnvischan. Det finns inte mycket bebyggelse där omkring. Det är bara någon enstaka kåk och bondgård mellan åkrar och hagar. Harrys lön vid den här tiden är 300 kr per månad. Hyran i den nya lägenheten är 90 kr i månaden och insatsen är 1.500 kr. När de flyttat in i lägenheten får de tillbaka 200 kr av bostadsrättsföreningen som tycker att de betalat för mycket! Familjen utökas med en dotter.

Maj-Britt bestämmer sig för att ta körkort och 1965 lyckas hon med det utan att Harry vet något. Hon visar glatt upp körkortet för sin förvånade make som utbrister:
-Ja, har vi körkort i familjen så måste vi ju ha en bil också!
De tar tåget till Stockholm för att köpa sin första bil. Där hittar de en fin röd Triumph Herald som de bestämmer sig för. Maj-Britts första körning på egen hand blir därmed från Stockholm tillbaka hem till Uppsala. Året efter tar även Harry körkort.

Nu skrivs det 1979 och barnen har flugit ur boet. Tillvaron hemmavid blir lugnare. Harry och Maj-Britt flyttar till en 3:a på samma gata. Här bor de tu tillsammans med manxkatten Skutten.

Till julen 1982 är det dags att packa igen. Den här gången går flyttlasset ut från stan och nu bosätter de sig i Alunda. Här hinner de bara bo i tre månader innan Harry avlider i mars 1983 efter en kort tids sjukdom. Efter en tid flyttar Maj-Britt tillbaka till Uppsala där hon känner sig mer hemma. Hon är ju en stadsjänta och Harry kallade henne ofta för "min förtjusande asfaltsblomma"!

 
© 2000-2005 Marianne Gille Till Familjesidan